Keresés
Bezárom
Az orrspray függőség okairól - Rhinitis Medicamentosa
Az orrspray függőség okairól - Rhinitis Medicamentosa
2021. Október 08.
|
Frissítve:
2021. November 02.

Az orrspray függőség okairól - Rhinitis Medicamentosa


Hogyan működik az orrspray?


A hideg idő beköszöntével egyre gyakoribbak a megfázásos, náthás megbetegedések, amelyek gyakran még orrdugulással, orrfolyásos tünetekkel is együtt járnak.


Ilyenkor használjuk a helyileg alkalmazott, dekongesztáns hatású orrsprayket és cseppeket, amelyek érszűkítő (vazokonstriktor) hatással rendelkeznek, csökkentve a terület vérellátását, megszüntetve az orrdugulást, orrfolyást.

Az orrspray függőség okairól - Rhinitis Medicamentosa
Az orrspray függőség okairól - Rhinitis Medicamentosa

Az orrspray függőség kialakulása

Amennyiben az előírtnál tovább alkalmazzuk ezeket a készítményeket, az eredeti hatással ellentétes (rebound) effektus alakul ki, így az érszűkítő hatás elmúltával azonnal bedugul az orrunk, egyre több és több orrspray használatra ösztönözve a felhasználót.

A jelenség hátterében az áll, hogy a tartós orrspray használata következtében begyullad az orrnyálkahártya aminek következtében a vérellátottsága megnő. Így folyamatosan azt a kellemetlen érzést keltve, hogy be van dugulva az orrunk.

Ez a jelenség is egyfajta addikció, a kialakult állapotot rhinitis medicamentosanak nevezzük.

 

Orvosi javaslat nélkül a készítmények betegtájékoztatói 1 hét használatnál többet nem javasolnak. Személyes szakmai véleményem szerint maximum 1.5-2 hétig szabad őket használni. Ennél több ideig egy átlagos megfázás, nátha egyébként sem tart.

Már a gyógyszertárban sajnos találkozunk olyan esetekkel, amikor valaki akár napi 1-2 teljes dobozt is elhasznál újra meg újra. S ezt akár hosszú hónapokon át is. Míg enyhébb esetekben a legtöbben csak alváshoz használják, megkönnyítve az éjszakai légzést, ami természetesen szintén nem helyénvaló.

 

Ha az orrdugulás több hétig is fennáll, akkor bizony más betegség pl. orrpolip is meghúzódhat a háttérben, ilyen tünetek mellett mindig forduljunk fül-orr-gégész szakorvoshoz.

A függőség hosszú távú következményeként orrnyálkahártya fekély, illetve maradandó károsodás is kialakulhat. Extrém mennyiségű spray használata után az orrnyálkahártyán keresztül a szisztémás keringésbe is felszívódva a hatóanyag, itt vérnyomásemelkedést is kiválthat.


orrspray függőség

Leszokás

Az enyhébb esetekben a legegyszerűbb megoldás az azonnali megvonás. Ez néhány napig, 1-2 hétig a folyton bedugult orr érzésének kényelmetlenségével járhat, amíg a nyálkahártya visszaáll eredeti állapotára. Alternatív megoldásként lehet alkalmazni az illóolaj tartalmú termékeket vagy tengervizes, hipertóniás oldatokat amelyek ozmotikusan csökkentik az orrnyálkahártya duzzanatát.

Krónikus használat esetén, pedig mindenképpen orvosi segítségre lesz szükség. Az azonnali hatású vény nélküli készítményeket, vényköteles, szteroid tartalmú orrspraykre kell cserélni. Ezeknek a hatása jóval lassabban alakul ki, viszont hosszabb távon alkalmazhatók és kevesebb mellékhatással járnak.


Milyen készítményt válasszak?

A hatóanyag tekintetében azt kell mondanom, hogy mindenkinek ki kell tapasztalni melyik használ a leginkább. Mit érdemes választani, abban döntő jelentőségű a tapasztalat, mint minden másban. Mindenkinél más hatóanyag a favorit, nálam is van olyan termék, ami jóval kevésbe hatásos a többinél.

Amit jó tanácsként lehet adni, hogy lehetőleg tartósítószer mentes terméket válasszunk, amit külön feltüntetnek a dobozon. Ezzel már nem okozunk, akkora kárt, mert kíméljük a nyálkahártyát. Illetve bizonyos termékek dexpanthenolt is tartalmaznak, amelyek védik a nyálkahártya integritását. Sőt érdemes megnézni az orrcsepp választákot is, ami szintén kíméletesebb megoldás.

Ha hasznosnak találtad a cikket, kérlek nyomj egy megosztást!

Dr. Sónyák Ádám
Gyógyszertolmács
 

Forrás:

Wahid NWB, Shermetaro C. Rhinitis Medicamentosa. [Updated 2021 Jul 18]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538318/
Ramey JT, Bailen E, Lockey RF. Rhinitis medicamentosa. J Investig Allergol Clin Immunol. 2006;16(3):148-55.
Mortuaire G, de Gabory L, François M, Massé G, Bloch F, Brion N, Jankowski R, Serrano E. Rebound congestion and rhinitis medicamentosa: nasal decongestants in clinical practice. Critical review of the literature by a medical panel. Eur Ann Otorhinolaryngol Head Neck Dis. 2013 Jun;130(3):137-44.

Feliratkozás Hírlevélre
Nincs reklám és levéldömping: havi max. 1 levelet kapsz tőlem az újdonságokról.
Vezetéknév
Keresztnév
Email cím
Adatkezelési nyilatkozat
Bezárom
sikeres feliratkozas
Weboldalunk sütiket használ a magasabb felhasználó élmény miatt
Bezárom