Keresés
Bezárom
A kalcium valójában mire is hat jótékonyan?
A kalcium valójában mire is hat jótékonyan?
2021. Szeptember 22.
|
Frissítve:
2021. November 03.

Alkalmazzunk-e kalcium készítményt darázscsípésre vagy allergiára?

Talán már Ön is feltette magának ezt a kérdést, amikor ezekkel a tünetekkel szembesül rovarcsípés esetén. Azonban a rovarcsípések és az allergia típusok között is számtalan különbség van.

A méhek egyszer tudnak csípni, ilyenkor a fullánkjuk általában kiszakad a testükből miután elpusztulnak, míg a darázs vissza tudja húzni fullánkját így többször is meg tud csípni bennünket.

Méh csípése esetén a fullánkot távolítsuk el bőrünkből, viszont érdemes vigyáznunk nehogy összenyomjuk, mivel így az esetlegesen még benne maradt méreg a bőrünkbe kerül, fokozva a tüneteket. Akár allergiás reakció is lehet az eredmény, mit kiválthat az ártalmatlan méhcsípés. Normál esetben a csípést követően általában 1-5 cm duzzanat jelentkezik, bőrpírrel.

A kalcium valójában mire is hat jótékonyan?
A kalcium valójában mire is hat jótékonyan?

Alkalmazható helyi terápia csípésre:

1. Jég!

A jég méltatlanul alulértékelt terápiás eszköz ezért használjuk amikor csak lehet! A bőrön tapasztalható bármilyen helyi reakció esetén kitűnő szolgálatot tesz.

Jegeljük ilyenkor az érintett területet, mert ez leviszi a duzzanatot.

 

2. Antihisztamin tartalmú gél, kenőcs.

Az allergiás reakciókért és viszketésért nagymértékben egy hisztamin nevű anyag felszabadulása a felelős, ennek a mértékét tudjuk csökkenteni helyi hatású, illetve orális antihisztaminok használatával. Méh vagy más rovar csípés esetén is jól alkalmazható.

Fontos: Néhány antihisztamin tartalmú gél használatát követően (beleértve a legismertebb márkát is), amennyiben nagyobb felületet kezeltünk, 1-2 hétig kerülnünk kell, hogy napfény érje közvetlenül a kezelt területet. A napfény nem várt reakciót okozhat a bőrön.

 

3. Ha a csípés néhány nap alatt sem múlik el, vagy a helyi tünetek rosszabbodnak, orvosi javaslatra használhatunk lokális szteroid tartalmú kenőcsöket. Ezek nagyon erős gyulladás csökkentő hatással bírnak, viszont vénykötelesek. Az ajánlások szerint hidrokortizon tartalmú kenőcs használata javasolt.



Orális/szisztémás terápia:


1. Kalciumot NE!

A ”kalcium használata allergiában” karrierje Sir Almroth Edward Wright (1861-1947) brit bakteriológus/immunológustól származik, aki 1896-ban közölte erről a tanulmányát (Lancet 19, Sept. 1896, p 807), hogy kalciumsókkal el tudta tüntetni a tetanusz és diftéria antitoxin injekciók után kialakult csalánkiütéseket. Ezen felül a kalcium-klorid képes volt csökkenteni az elölt tífusz kórokozók beinjektálása után a beadás helyén kialakult ödémát.

Ez több mint 100 évvel ezelőtt történt, azóta pedig semmilyen tudományos bizonyíték nem látott napvilágot, ami bizonyíthatóan kedvező hatást tulajdonított volna a kalciumnak allergia esetében. Ennek ellenére Magyarországon az egyik leggyakoribb (sajnos orvosi) tévhit közé tartozik a kalcium hatásossága allergiában.

Nyilván ártani nem fog, de semmilyen előnyös hatást ne várjunk tőle, sőt, hamis biztonságérzetet kelthet. Azt ugyanis tudni kell, hogy aki allergiás a darázsméregre, annak akár halálát is okozhatja, ha nem a megfelelő gyógyszert alkalmazzuk.

kalcium darázscsípésre

 

2. Antihisztamin tabletta

A szájon át szedhető antihisztaminokat szokás generációkba rendezve csoportosítani (első, második, harmadik, negyedik generációs), minél magasabb rendű, általában annál modernebb hatóanyagról beszélhetünk.

Az első generációsok több mellékhatással bírhatnak (szédülés, álmosság stb.), ezért célszerű, másod-, vagy harmadgenerációsokat használni mint pl.: cetirizin, levocetirizin, loratadin, dezloratadin (vényköteles), fexofenadin.

Az antihisztaminok leggyakoribb mellékhatása, hogy álmosíthatnak, ezért célszerű a csípést követően, majd utána minden nap este bevenni őket közvetlenül lefekvés előtt.

(Egyes országokban enyhe altatóként is használják őket.)

Legkevésbé a fexofenadin hatóanyag álmosít.

 

3. Szteroidok

Súlyos esetben, a méregre allergiás egyéneknél, anafilaxiás sokk léphet fel, ami egy életveszélyes állapot. Ilyenkor hirtelen (néhány perc alatt) nagy mennyiségű víz áramlik az érrendszerből a szövetek közötti térbe, ezáltal duzzanatot okozva, a légcsövet hátulról nekinyomva a gerincoszlopnak, ami a légcső elzáródását, így fulladást majd halált okoz.

Ilyenkor kizárólag injekcióként alkalmazott szteroid segíthet, ami életmentő gyógyszer ezekben az esetekben. Hasonló reakció játszódik le az ételallergiások esetében is, akkor ha olyan ételt ettek, mit nem lett volna szabad, mert nem tudták, hogy tartalmazzan azt az allergént, ami árt nekik.

 

Azonnal hívja a mentőket:

-ha rekedtséget, nehézlégzést észlel
-duzzadni kezd az arca, nyelve
-a csípés a szájat, nyelvet, torkot érte
- ájulás, szédülés vagy gyengeségérzés fogja el

Ha hasznosnak találtad a cikket, kérlek nyomj egy megosztást!

Gyógyszertolmács
Dr. Sónyák Ádám

Allergy Asthma Immunol Res. 2013;5(3):129-137. doi:10.4168/aair.2013.5.3.129
Lancet 19, Sept. 1896, p 807
Barnes, P. Therapeutic strategies for allergic diseases. Nature 402, 31–38 (1999). https://doi.org/10.1038/35037026

Langran M, Laird C
8 Management of allergy, rashes, and itching

 

Feliratkozás Hírlevélre
Nincs reklám és levéldömping: havi max. 1 levelet kapsz tőlem az újdonságokról.
Vezetéknév
Keresztnév
Email cím
Adatkezelési nyilatkozat
Bezárom
sikeres feliratkozas
Weboldalunk sütiket használ a magasabb felhasználó élmény miatt
Bezárom