Keresés
Bezárom
A ˝nátrium-hidrogén-karbonát˝ jó-e a gyomor panaszokra?
A ˝nátrium-hidrogén-karbonát˝ jó-e a gyomor panaszokra?
2021. Október 13.
|
Frissítve:
2021. November 03.



A gyomor bántalmak, az égő érzés az egyik leggyakoribb emésztési panasz közé tartozik, melyet gyakran a gyomorsav túltengése okoz. Élete során már biztosan mindenki találkozott legalább egyszer vele, aminek kiváltó okaként általában a túl sok zsíros, savas vagy fűszeres ételek fogyasztása szerepel.

Habár számos korszerű készítmény létezik, sokan még mindig, a népies nevén szódabikarbónának nevezett, nátrium-hidrogén-karbonát port használják a tünetek enyhítésére.

A ˝nátrium-hidrogén-karbonát˝ jó-e a gyomor panaszokra?
A ˝nátrium-hidrogén-karbonát˝ jó-e a gyomor panaszokra?

Számos nem kívánt hatással bír

A nátrium-hidrogén-karbonát vagy régi nyelvhasználattal élve a kettedszénsavas szikeny enyhén lúgos, vízben jól oldódó só.  Ez az enyhén lúgos kémhatású anyag lenyelve a gyomorsavat semlegesíti, így gyorsan enyhülnek a tünetek. Viszont a reakció eredményeként számos nem kívánt egyéb hatást is gyakorol szervezetünkre.

Az egyik ilyen, hogy szén-dioxid szabadul fel, ami puffadást okoz, gyomorfeszülés érzését kelti, ennek eredményeként egyes esetekben még több gyomorsav termelődését kiváltva. A gyors hatás elmúltával a folyamat újabb adag bikarbóna használatára készteti a felhasználót.

Az újabb adag után, amit gyomorégésre beveszünk, viszont gyakori, egy sor nem várt, akár fájdalmas tünet is. Sőt a két adag bevétele között is csak pillanatnyi enyhülést érzünk, ami nem kárpótol az addig megtapasztaltakért.

Ugyanezt a hatást használja fel az élelmiszeripar a sütőporok alkotórészeként, a termelődő szén-dioxid ”felfújja” a tésztát. S ez a folyamat így nem is segítheti az egészséges gyógyszerkészítmény használatot.

 

A reakció másik végterméke ugyanis nátrium-klorid lesz, köznyelven a konyhasó. Így a túl gyakran nagy mennyiségben használt szódabikarbónából keletkező só, hosszútávon megemelheti a vérnyomás értékeit. Ezt pedig mindenképpen meg kell előznünk, hogy az egyik panasz ne hozza magával a másikat.

Gyakran ez lesz egy betegségspirál oka, ami egy látszólag ártalmatlan készítmény túlhasználatával kezdődik, mert nem figyeltünk eléggé a részletekre. Akkor, amikor kellett volna nem olvastunk utána eléggé vagy téves - nem valódi, szakképzett emberek véleményére - információkra alapoztunk.

 

Milyen jele van a túlhasználatnak?

A hosszzú folyamt végén, pedig azzal szembesülünk, hogy a vér kémhatását lúgos tartományba toljuk a házi kúrával. A kémhatás változás eredményeit, akár a nyelőcsőbe is érzékelhetjük, - a sav ide is felszivároghat - de a fejfájás, izomfájdalom, idegesség és hasmenés is biztös tünete ennek. Ezek pedig már rég nem az egészség tünetei, amit a megfelelő módon és időben alkalmazott természetes szerek idéznek elő.

Hosszan tartó gyomorbántalmak, égő érzés esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz, a háttérben gyomorfekély, reflux, vagy más eredetű betegség is lehet.

szódabikarbóna gyomorégés

Milyen készítményt válasszunk a szódabikarbóna helyett gyomorégés esetén?

Legelső lépés, hogy odafigyelünk a táplálkozásra, kerüljük a túl zsíros, fűszeres ételeket, italokat, valamint közvetlenül lefekvés előtt ne együnk. A víz megfelelő mennyiségű bevitele, pedig segíti az emésztésünk. Ráadásul a helyes életmód segít elkerülni, hogy sav képződjön a gyomorban és magas vérnyomás kínozzon. Tudjuk jól a napi rendszeres mozgás is a jó emésztés barátja.

Ha a szódabikarbónához hasonló gyors hatást szeretnénk elérni, válasszunk antacidokat, amelyek lenyelve/elrágva gyors gyomorsav közömbösítő hatással bírnak, a fentebb említett nem kívánatos hatások nélkül. 

Lassabban alakul ki a hatásuk, de hosszabb távon hatnak a többnyire vényköteles H2-receptor antagonista (pl. famotidin) illetve protonpumpa gátló (pl. pantoprazol) készítmények, amelyek TB támogatásra is kaphatóak. (Mindkét hatóanyagnak vannak vény nélkül is kapható, gyengébb változatai.)

Ez utóbbiakat az emberek gyakran ”gyomorvédőként” is emlegetik.

Mivel számos gyógyszer mellékhatásaként ”bánthatja” a gyomor nyálkahártyáját, ezért nagyon sokat írják az orvosok, a protonpumpa gátlók a leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak Magyarországon.

 

Házi módszerek gyomorbántalmakra

Amikor kezdődik a gyomorégés és érezzük, ahogyan lassan erősödik ez az érzés, akkor segíti enyhíteni, ha iszunk egy pohár tejet. Más erjesztett tejtermék is ugyanilyen jó hatással lehet az égő érzésre, főként, ha előhűtött. Azonban, amikor már rendszeresen van dolgunk gyomorégéssel, akkor nagyon fontos, az újabb rossz érzés kialakulása előtt a megelőző, az életmódbeli szokások megváltoztatására épülő szemléletváltás.

Ebben az a jó, hogy számos táplálkozási szokás megváltoztatása vagy akár a konyhakertünkben megtalálható kerti növéyn rendszeres fogyasztása segíthet bennünket ebben.

A hasfájós babák az egyik legjobb példa rá, hogy hogyan lehet egészséges módon orvosolni a gyomor panaszokat. Az édeskömény  az egyik olyan kerti növény, amelyik nagyon jól hat mindenféle bélpanaszra. Az édesköményt már ha rágcsáljuk, akkor is felfrissíti a lehelletünk, ráadásul a sav termelődését is csökkenti a gyomorban. A patikákban szinte mindenütt kapható édeskömény tea. Ezt, ha forrázás után hagyjuk 9-10 percig állni, mindenféle ízesítő nélkül fogyasztva, azonnal enyhíti a tüneteket. Rendszeres fogyasztása javítja az emésztésünket is. Ezért megelőzésként is fogyaszthatjuk alkalmanként.

A menta - ami szintén könnyen termeszthető konyhakerti növény - is segíti az emésztésünk. Nyugtató hatással is bír és bármelyik italhoz adva kiváló hűsítő is a nagy melegben. Az édesköményhez hasonlóan már elrágcsálva is friss leheletet biztosít.

A gyömbér - bár ezt otthon nem tudjuk megtermelni, de bármelyik üzletben elérhető ma már - az egyik legjobb gyógyító hatású fűszernövény. A hidegebb hónapokban a teánkhoz adva, belereszelve a prevencióban játszhat fontos szerepet. Erről is a növényről is elmondhatók mindazok a pozitív tulajdonságok, amiket fentebb említettünk, ugyanakkor segít a gyomorsav mennyiségének a csökkentésében is.

Láthatjuk, hogy számos természetes alapú és egészséges választásunk van a vissza-visszatérő kellemetlen gyomorpanaszok kezelésére. Azonban, ha ezen túl keresünk megoldásokat, akkor mindenképpenazt javasoljuk, hogy forduljanak gyógyszerészükhöz vagy orvosukhoz. Ők személyre szabott tanácsokkal tudják ellátni Önöket, annak a függvényében, hogy ki mire érzékeny, mire reagál jobban a szervezete.


Forrás:

Adeva-Andany MM, Fernández-Fernández C, Mouriño-Bayolo D, Castro-Quintela E, Domínguez-Montero A. Sodium bicarbonate therapy in patients with metabolic acidosis. ScientificWorldJournal. 2014;2014:627673.

Senewiratne NL, Woodall A, Can AS. Sodium Bicarbonate. [Updated 2021 Jul 2]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559139/

Siegler JC, Marshall PW, Bishop D, Shaw G, Green S. Mechanistic insights into the efficacy of sodium bicarbonate supplementation to improve athletic performance. Sports Med Open. 2016. December;2(1):41 doi: 
10.1186/s40798-016-0065-9

 

Feliratkozás Hírlevélre
Nincs reklám és levéldömping: havi max. 1 levelet kapsz tőlem az újdonságokról.
Vezetéknév
Keresztnév
Email cím
Adatkezelési nyilatkozat
Bezárom
sikeres feliratkozas
Weboldalunk sütiket használ a magasabb felhasználó élmény miatt
Bezárom